UNICEF Почти 2 милиона бебета се раждат мъртви всяка година – или 1

...
UNICEF
Почти 2 милиона бебета се раждат мъртви всяка година – или 1
Коментари Харесай

Смразяваща кръвта статистика: На всеки 16 секунди се ражда едно мъртво бебе

 UNICEF Почти 2 милиона бебета се раждат мъртви всяка година – или 1 на всеки 16 секунди. Това сочат първите по рода си взаимни оценки, оповестени от УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО), групата на Световната банка и отдела за популацията на Департамента по стопански и обществени въпроси на Организация на обединените нации.

По-голямата част от ражданията на мъртви деца – 84%, се случват в страни с ниски и ниски до междинни приходи съгласно новия отчет A Neglected Tragedy: The Global Burden of Stillbirths ( " Една подценена покруса: световната тежест на мъртвородените деца “). През 2019 г. 3 от всеки 4 раждания на мъртво дете са настъпили в Субсахарска Африка или Южна Азия. Определението за мъртвородено бебе в отчета е бебе, родено без признаци на живот, на 28 седмици от бременността или повече.

" Загубата на дете при раждане или по време на бременност е опустошителна покруса за всяко семейство, която хората постоянно претърпяват без доста звук, само че която е прекомерно публикувана по целия свят “, споделя Хенриета Фор, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ.

" На всеки 16 секунди някоя майка някъде ще преживее неизразимата покруса да роди мъртво дете. Освен загубата на живот, психическите и финансовите разноски за дамите, фамилиите и обществата са съществени и дълготрайни. За доста от тези майки нещата просто не е трябвало да се случат по този начин. Повечето раждания на мъртво дете биха могли да бъдат предотвратени посредством качествено наблюдаване, подобаваща предродилна грижа и дипломиран експерт при раждането. "

В отчета се предизвестява, че пандемията от COVID-19 може да усили броя на мъртвородените деца в международен мащаб. 50-процентно понижение на здравните услуги в резултат на пандемията може да докара до още близо 200 000 раждания на мъртви деца за интервал от 12 месеца в 117 държави с ниски и междинни приходи. Това подхожда на нарастване на броя на мъртвородените деца с 11,1%. Според модела, направен за отчета от откриватели от Училището по публично здраве " Джон Хопкинс Блумбърг “, 13 държави могат да се окажат с 20 или повече % нарастване на броя на мъртвородените деца за интервал от 12 месеца.

Повечето раждания на мъртво дете се дължат на неприятно качество на грижите по време на бременността и при раждането. Според отчета неналичието на вложения в предродилни и родилни услуги и за подсилване на личния състав, т.е. медицинските сестри и акушерките, са основни провокации. 

Над 40% от ражданията на мъртво дете се случват по време на раждането — загуба, която би могла да бъде избегната с достъп до подготвен здравен експерт при раждането и навременна незабавна акушерска помощ. Около половината раждания на мъртво дете в Субсахарска Африка и Централна и Южна Азия се случват по време на самото раждане, спрямо 6% в Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Още преди пандемията да докара до съществени разстройства в здравните услуги, малко дами в страните с ниски и междинни приходи получаваха навременни и висококачествени грижи за попречване на раждането на мъртво дете. Половината от 117-те страни, оценени в отчета, обезпечават покритие, което варира от ниско, под 2%, до високо — единствено 50%, за 8 значими здравни интервенции за майките, измежду които Цезарово сечение, профилактика на маларията, лекуване на хипертония по време на бременност и разкриване и лекуване на сифилис. По приблизителни калкулации услугата за асистирано вагинално раждане – основна  интервенция за попречване на раждане на мъртво дете, доближава до по-малко от половината от бременните дами, които се нуждаят от него.

В резултат на това, макар напредъка в здравните услуги за попречване или лекуване на аргументите за детска гибел, напредъкът в намаляването на броя на мъртвородените деца е муден. От 2000 до 2019 г. годишният ритъм на понижаване е едвам 2,3% спрямо 2,9% спад на неонаталната смъртност и 4,3% спад на смъртността при деца на възраст от 1 до 59 месеца. Напредъкът обаче е вероятен със постоянни политики, стратегии и вложения.

" Посрещането на едно бебе на този свят би трябвало да бъде мотив за огромна наслада, само че всеки ден хиляди родители изпитват непоносима горест, тъй като бебетата им се раждат мъртви “, споделя доктор Тедрос Аданом Гебрейесус, общоприет шеф на Световната здравна организация. " Трагедията от раждането на мъртво дете демонстрира какъв брой жизненоважно е да се укрепят и поддържат главните здравни услуги и от какво основно значение е да се усилят вложенията в медицински сестри и акушерки. “ 

В отчета се отбелязва също, че раждането на мъртво дете не е предизвикателство единствено за бедните страни. През 2019 г. 39 държави с високи приходи са имали по-голям брой мъртвородени деца, в сравнение с неонатални смъртни случаи, а 15 държави са имали по-голям брой мъртвородени деца, в сравнение с детски смъртни случаи. Нивото на обучение на майката е една от най-силните движещи сили във връзка с неравенството в страните с високи приходи.

Както в изискванията на ниски, по този начин и на високи приходи, процентът на раждане на мъртво дете е по-висок в селските, в сравнение с в градските региони. Социално-икономическото положение също е обвързвано с по-висока периодичност на раждане на мъртво дете. В Непал да вземем за пример процентът на раждане на мъртво дете при дамите от малцинствените касти е сред 40 и 60% по-висок, в сравнение с при дамите от висшите касти.

Етническите малцинства в страните с високи приходи е изключително евентуално да нямат достъп до задоволително качествени здравни грижи. В отчета е посочено, че при популациите на инуитите в Канада да вземем за пример са следени честоти на раждане на мъртво бебе съвсем три пъти по-високи, в сравнение с в останалата част на Канада, а рискът от раждане на мъртво дете при афроамериканските дами в Съединени американски щати е близо два пъти по-висок в съпоставяне от този при белите дами.

" COVID-19 провокира опустошителна вторична здравна рецесия за дамите, децата и младежите вследствие нарушаването на животоспасяващите здравни услуги “, споделя Мухамад Али Пате, Глобален шеф по въпросите на здравето, изхранването и популацията в Световната банка и шеф на Глобалния механизъм за финансиране на дами, деца и младежи. " Бременните дами се нуждаят от непрестанен достъп до качествени грижи както по време на бременността, по този начин и при раждането. Подкрепяме страните в укрепването на техните здравни системи за попречване на ражданията на мъртво дете и с цел да подсигуряваме, че всяка бременна жена може да получи достъп до качествени здравни услуги. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР